Municipiul Targu Jiu poarta numele raului Jiu, pe care il strabate si care in decursul timpului si-a mutat albia de la Delusorul Prejbei spre vest, formand trei terase ce constituie suprafata administrativa a localitatii. Vatra a unui sat dacic, inainte de cucerirea Daciei de catre romani, teritoriul sau era acoperit odinioara de mari suprafete cu paduri salbatice. El oferea astfel, un bun adapost locuitorilor aparandu-i impotriva navalirilor straine.
Se intersectau aici importante artere de circula tie care faceau legatura intre Dunare, Transilvania si Banat. in preajma sa stationau unitati militare romane, incartiruite in asezari fortificate. in timpul razboaielor de cucerire a targujiu1Daciei, o parte din armata romana, conform marturiilor istorice, a trecut prin localitate. Eruditul om de cultura gorjean Alexandru stefulescu sustine intr-o lucrare a sa despre Targu Jiu, ca in vremea romanilor localitatea era un vicus, o statiune comerciala. Sapaturile efectuate pentru construirea liniei ferate Targu Jiu - Rovinari au scos la iveala in partea de sud-est a orasului un mozaic, tigla si caramizi romane, precum si ceramica asemanatoare celei descoperite in apropierea castrului roman de la Bumbesti-Jiu.
Orasul este mentionat pentru prima oara in anul 1406 sub numele de "Jiul", intr-o porunca data manastirii Tismana de catre voievodul Mircea cel Batran.
Tot in secolul al XV-lea, localitatea apare pentru prima data in documente avand calitatea de targ.
Cu timpul, in izvoarele istorice apar si mentiuni ce indica o cristalizare a vietii orasenesti. Orasul pomenit ca atare, de un document din anul 1611 dat de Radu Mihnea, este atestat ca organizare municipala, avand la conducerea treburilor orasenesti un jude si mai multi pargari. in secolele XVI-XVII, istoria orasului consemneaza unele lupte ale locuitorilor sai cu vecinii, pentru hotarnicirea proprietatii Targu Jiului. Starea economica infloritoare a unora dintre ei le permitea in timpul domniei lui Neagoe Basarab sa-si cumpere noi suprafete de pamanturi.
In secolul al XVII-lea Targu Jiu indeplineste functia de resedinta a Gorjului. El a adapostit adesea, in vremuri de restriste, pe unii domnitori ai tarii cum ar fi: Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu. In anul 1631 orasul a fost teatrul conflictului dintre trupele boierului Matei Basarab si cele ale lui Leon Voda Tomsa. in anul 1716, la Targu Jiu si Bengesti au fost infrante cetele trimise de catre Nicolae Mavrocordat impotriva boierilor ostili turcilor. impotriva acestui domnitor avea sa se lanseze, in 1719 memoriul a 66 de boieri gorjeni catre principele Eugeniu de Savoia in care se plangeau de faradelegile boierilor Baleanu si stirbei, partizani ai turcilor. La sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul celui urmator, orasul este supus jafurilor unor bande turcesti, pasvangii la 1800, carjalii si adalaii la 1814-1815.
In prima jumatate a secolului al XIX-lea orasul este martorul unor evenimente insemnate. Astfel, la 21 ianuarie targujiu21821 venind de la Bucuresti, Tudor Vladimirescu ajunge la Targu Jiu, unde gaseste elemente favorabile marilor sale planuri, pe care le va sustine cateva zile mai tarziu pe Campia Padesului. in anul revolutionar 1848, locuitorii orasului, in prezenta reprezentantilor guvernului provizoriu demonstreaza impotriva Regulamentului Organic pe care il ard pe Dealul Prejbei. Un episod aparte, in istoria bataliilor de pe Jiu din toamna anului 1916, il constituie lupta de la Podul Jiului din 14 octombrie 1916. "Aici - spune un document contemporan - batranii, femeile, cercetasii si copiii Gorjului au oprit navala vrajmasa, aparandu-si cu vitejie caminurile".
Din randul populatiei gorjene s-a ridicat si tanara eroina Ecaterina Teodoroiu originara din Vadeni, azi cartier al orasului, care si-a dat viata pentru apararea pamantului stramosesc in timpul luptelor de la Marasesti din 1917. Pentru cinstirea memoriei acesteia, precum si a celorlalti eroi gorjeni in anul 1937 a fost realizat, sub conducerea lui Constantin Brancusi, ansamblul monumental devenit celebru pe toate meridianele globului.
TG-JIU= resedinta de judet. Un punct de maxima atractie pentru turistii din lumea intreaga este Complexul Sculptural al marelui artist de renume mondial CONSTANTIN BRANCUSI pe care l-a lasat acestui loc, marturie a geniului sau nemuritor -COLOANA FARA SFARSIT In anul 1934, sculptorul a fost invitat sa ridice un monument pentru a cinsti faptele eroice ale gorjenilor.Tema ``Coloanei Infinite``l-a obsedat mult pe sculptor, care a cioplit-o mai intai in lemn. Coloana lui Brancusi nu are nici inceput nici sfarsit ca alte coloane cu soclu si capitel, este compusa din 15 moduli octaedrici, respectiv avand la extremitatile inferioara si superioara cate o jumatate de modul.``Coloana Infinita``are o inaltime de 29,35m . -MASA TACERII Este lucrata in calcar si initial, cele 12 scaune erau mult mai apropiate de masa si dispuse doua cate doua.Acum, in jurul mesei se afla cele 12 scaune dispuse sub forma de clepsidra. -POARTA SARUTULUI Poarta Sarutului este poarta prin care se face trecerea spre o alta viata. Brancusi a fost ajutat la executarea acestei piese de doi cioplitori in piatra:Ion Alexandrescu din Bucuresti si Golea din Dobrita. CALEA EROILOR este un drum obligatoriu pentru orice vizitator al orasului. Cele trei capodopere sunt dispuse pe aceeasi axa , orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime totala de 1275m.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.